L-karnityna jest substancją znaną przede wszystkim osobom, które chcą zgubić nadmiar tkanki tłuszczowej. Trzeba jednak pamiętać, że jest ona potrzebna wszystkim organizmom, ponieważ dzięki niej zachodzą ważne procesy komórkowe. Zobacz, jak działa L-karnityna i kiedy warto ją suplementować.
Co to jest L-karnityna?
L-karnityna jest organicznym związkiem chemicznym. Jest ona syntezowana z aminokwasów – lizyny i metioniny. Ma to miejsce w wątrobie, mózgu i nerkach. W organizmie człowieka jest ona magazynowana prawie w całości w mięśniach szkieletowych. Litera “L” w jej nazwie oznacza konfigurację chemiczną. Jest to ważne, ponieważ tylko ta forma karnityny jest aktywna biologicznie.
Karnityna została wyizolowana po raz pierwszy w 1905 roku z mięśni. To właśnie od ich łacińskiego określenia pochodzi nazwa tej substancji. Początkowo uznano ją za witaminę – BT. Ostatecznie jednak uznano, że L-karnityna jest substancją witaminopodobną.
Dorosła osoba potrzebuje każdego dnia około 15 mg L-karnityny. Organizm jest w stanie wyprodukować ją w ilości 11–34 mg. Do tego dochodzi karnityna dostarczana wraz z pożywieniem (powyżej 20 mg). Warto jednak pamiętać, że przy stosowaniu diet eliminacyjnych (zwłaszcza wykluczających pokarmy pochodzenia zwierzęcego) podaż jest znacznie mniejsza.
Mimo to u osób w pełni zdrowych rzadko stwierdza się niedoboru L-karnityny. Synteza w organizmie i podaż z dietą zaspokajają zapotrzebowanie organizmu. Na niedobór są narażone osoby z chorobami wątroby i nerek, weganie oraz osoby niedożywione.
Jakie są właściwości L-karnityny?
Główną rolą L-karnityny jest udział w metabolizmie lipidów. Substancja ta transportuje kwasy tłuszczowe do wnętrza komórek (do mitochondriów). Tam ulegają one przemianom, których rezultatem jest energia. Badania wskazują, że L-karnityna ma swój udział w regulowaniu poziomu cholesterolu i trójglicerydów.
L-karnityna a proces odchudzania
Po L-karnitynę sięgają osoby, które są na diecie odchudzającej. Substancja ta bierze udział w spalaniu tkanki tłuszczowej poprzez udział w przemianach metabolicznych kwasów tłuszczowych. Trzeba jednak pamiętać, że sama suplementacja nie wystarcza, aby zrzucić zbędne kilogramy. Musi iść ona w parze z dietą i aktywnością fizyczną.
Jakie są źródła L-karnityny?
Źródłem L-karnityny są głównie mięso (wołowina, baranina), ryby i przetwory mleczne. W żywności pochodzenia roślinnego znajduje się niewielka ilość tej substancji. Dlatego na diecie roślinnej zalecana jest dodatkowa suplementacja preparatami, które zawierają L-karnitynę.