Uniwersytet Przyrodniczy we współpracy z miastem Lublin organizuje pojedynek kulinarny dla studentów uzupełniający program Festiwalu „Kuchnia Inspiracji”. Zmagania kucharskie mają stanowić platformę do rozwoju umiejętności i zdobywania doświadczeń przez przyszłych szefów kuchni.
Format konkursu opiera się na tzw. live cookingu, podczas którego uczestnicy będą kreować apetyczne i estetycznie prezentujące się potrawy z buraka jako głównego składnika. Rywalizacja skupi dwie pięcioosobowe drużyny młodych adeptów sztuki kulinarnej. Efekty ich pracy oceni jury, w składzie którego znajdą się akademickie autorytety oraz uznani lubelscy kucharze. Najlepszym zespołom nie tylko sława, ale i nagrody zapewnione są za zajęcie trzech czołowych lokat.
Zgodnie z wyjaśnieniem Justyny Góźdź, rzeczniczki prasowej Kancelarii Prezydenta Miasta Lublin, idea konkursu zakłada stworzenie świadomej kadry gastronomicznej dla miasta oraz pogłębienie współdziałania pomiędzy sektorem gastronomicznym, samorządem miejskim, a uczelnią.
Wszystko rozegra się w piątek, 24 listopada, od godziny 9:00 do 15:00. Miejscem zmagań będzie pracownia gastronomiczna na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego, zlokalizowana przy ulicy Skromnej 8.