Ukraina to kraj, z którym teoretycznie jesteśmy blisko związani od wieków. Co prawda stosunki między nami nie zawsze – a w zasadzie nigdy – nie były tak dobre, jak są teraz… I mimo tej bliskości tak naprawdę wcale wiele o sobie nie wiemy. Oczywiście większość z nas kojarzyć będzie na przykład Lwowskie Orlęta albo Czernobyl, ale przecież kryje się tam wiele więcej ciekawych rzeczy. Jakich? Sprawdźmy.
Co wiesz o sąsiedzie?
Chyba naprawdę wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że Ukraina to największe państwo w Europie. Uzyskała niepodległość stosunkowo niedawno, ale jak wszyscy wiemy, broni jej z niezwykłą zaciekłością i celebruje nie tylko 24 sierpnia, kiedy to przypada Dzień Niepodległości Ukrainy. Co ciekawe – i też nie wszystkim wiadome – niektóre święta na Ukrainie przypadają w inne dni, niż w Polsce, Dotyczy to np. Wielkanocy czy Bożego Narodzenia – jest to bowiem kraj, w którym główną religią jest prawosławie.
Od wieków to właśnie Ukraina nazywana jest spichlerzem Europy. Wszystko za prawą bardzo żyznych ziem, na których z łatwością rosną plony, zdolne wyżywić nie tylko mieszkańców tego kraju, ale naprawdę sporą część kontynentu – a i w inne strony świata eksport również był kierowany. Stąd też zresztą wzięły się barwy ukraińskiej flagi. Kolor żółty symbolizować ma łany pszenicy i pola słoneczników, niebieski zaś – niebo, rozciągające się nad nimi. Z tych właśnie roślin produkowana jest między innymi słynna chałwa słonecznikowa (oraz oczywiście oleje), no i ukraińska wódka, którą uważa się – nie bez powodu – za jedną z najlepszych na świecie.
Kuchnia Oczywiście, że znamy
Jednym z najbardziej znanych elementów kultury ukraińskiej jest jej kuchnia. Bardzo lubimy jedzenie (i trunki również) pochodzące z tego kraju. Niektórzy mówią, że to ze względu na podobieństwo smaków i równie duży szacunek do potraw prostych, ale sycących i pożywnych. To prawda, o czym przekonuje sklep ukraiński Best Market, który nie tylko prowadzi intensywną sprzedaż w internecie, ale również w punktach stacjonarnych. Co cieszy się największym powodzeniem wśród klienteli? Właśnie takie proste dania czy potrawy, jak na przykład wędzone ryby. Charakterystyczny zapach, mocny, intensywny i słony smak, to połączenie, które nie każdemu przypada do gustu. Jednak smakosze często twierdzą, że to doskonała przystawka do piwa czy nawet przegryzka zastępująca czipsy czy paluszki. Co więcej – zdrowsza od nich, za sprawą bogactwa mikroelementów i wartości odżywczych. Inną z najbardziej znanych potraw ukraińskich – chociaż już nie tak zdrową… – jest sało. To inaczej po prostu słonina, ale podawana na różne sposoby. Niekiedy tak miękka, że daje się nią smarować chleb, innym razem żuta powoli i z namaszczeniem, ale może być także z dodatkiem piekielnie ostrej papryczki czy… słodkiej czekolady. To bez wątpienia ciekawe połączenie smaków i na pewno mocno zaskakujące.